על טבעונות ודעות קדומות (בעיקר שלי…)
15 שנים הייתי צמחונית. זה התחיל ממש לקראת השחרור שלי מהצבא, בסופשבוע רומנטי בצפון. בבוקר שבת חורפי בן זוגי (דאז) ואני חלפנו רגלית ליד שטח מרעה של פרות. השטח היה מגודר, אבל הפרות רעו ממש בסמוך לגדר וניגשתי לבחון אותן מקרוב. כשאני התקרבתי גם הן התקרבו, ובאינסטינקט של אוהבת חיות הושטתי יד ללטף אחת מהן. להפתעתי, היא התחילה ללקק אותי ולהתחכך בכף היד שלי, ממש כמו כלב או חתול שמבקשים להתפנק. זו היתה הפעם הראשונה שחלחלה בי התובנה, שלפרה הזו יש נשמה, תודעה ורגשות – ממש כמו לכל חיה אחרת. מרגע שהבנתי את זה כבר לא היתה עבורי דרך חזרה.
השנים חלפו, והמודעות שלי לתעשיית המזון ולמחירים שהיא גובה מבעלי החיים ומכדור הארץ הלכה וגדלה. אידיאולוגית, ידעתי שטבעונות היא הדרך הנכונה עבורי, אבל חששתי מאוד מהמשמעויות היומיומיות שלה. כאחת שלא חובבת בישול (אני טובה בזה, אבל לא נהנית מזה) – חששתי שאמצא את עצמי משועבדת לבישול של אוכל טבעוני, ושכל חיי יסבבו סביב זה. אורח החיים שלי כעצמאית כל כך אינטנסיבי, שפשוט לא ראיתי את זה קורה, וכך – בלב לא שלם – המשכתי לדבוק בצמחונות בלבד.
ואז, לקורס בלוגריות שלקחתי בו חלק, הגיעה אורי שביט, שהרצתה על הפיכת הבלוג שלה בנושא טבעונות לעסק רווחי. בזמן שהיא ריתקה את כולנו בסיפור המדהים שלה ובאנרגיות הג'ינג'יות שלה – לא יכולתי שלא להתפעל גם מהאופן שבו הטבעונות נראתה כל כך פשוטה דרך העיניים והבלוג שלה. חזרתי הביתה מהמפגש הזה עם המון חומר למחשבה – כבלוגרית וכאדם. בתוך תוכי הרגשתי שמשהו התחיל לזוז ולא נותן לי מנוח.
למחרת כתבתי לאורי הודעה פרטית ובה שיתפתי אותה בהתפעלות שלי מההרצאה שלה, מהבלוג שלה ומהמהפך שהיא עשתה בחייה בנוגע לטבעונות (מדובר בעיתונאית ומבקרת מסעדות לשעבר, שלא היו לה שום עכבות בעניין תזונה מן החי עד לאותו מהפך). אורי הזמינה אותי להצטרף לאתגר 22 פלוס וציינה שאני עשויה להיות מופתעת מהטבעונות בכלל ומעצמי בפרט.
כנראה שזה כל מה שהייתי צריכה לשמוע, כי השאר היסטוריה (גם אם זו היסטוריה קצרה יחסית). מזה 9 חודשים שאני טבעונית, ושמחה לומר שאורי צדקה גם לגבי הטבעונות וגם לגביי. עולם הטבעונות התגלה כהפתעה מגוונת ומעניינת הרבה יותר ממה שהנחתי לגביו, מה שהפך גם את הפרקטיקה לפשוטה בהרבה.
בישול טבעוני – לא מה שחשבתי
אבל, בינינו, זה לא קרה סתם כך. אחד הצעדים החכמים והמוצלחים ביותר שעשיתי, שהפך את המעבר לטבעונות לפשוט יותר עבורי, היה סדנת בישול טבעוני אצל עופרי זוטא.
את עופרי אני מכירה מהפייסבוק. העולמות הוירטואליים שלנו נפגשו באיזשהו שלב, והפוסטים שלה תמיד נתנו לי את התחושה שבישול עבורה ואיתה הופך למשהו כיפי, נטול מאמץ ו"מניירות". זה בדיוק מה שהייתי זקוקה לו – מישהו שינגיש לי את הבישול הטבעוני בצורה שתהיה לי קלה, מהנה ופשוטה, ויהפוך את המעבר הזה ליותר נעים ומוצלח.
נפגשנו בבוקר קריר של נובמבר בביתה המקסים בקיבוץ רמת דוד, לחוויה שהיתה עבורי רב-חושית. כל חומרי הגלם היו טבעיים, מהמשובחים ביותר, רובם אורגניים. תוסיפו לזה אווירה כפרית רגועה וחברה מעולה – רק משהו טעים במיוחד יכול לצאת מזה.
אמנם הקפדתי לצלם כל הזמן, אבל עופרי וידאה שאני לא יושבת ומתבוננת מהצד. ממש כשהתחלנו התבקשתי להסיר טבעות ולהפשיל שרוולים. זה השתלם!
מועדון חביתת הבוקר
ביצים הן ללא ספק המרכיב המשמעותי ביותר שיורד מהתפריט במעבר לטבעונות, כי בניגוד למוצרי חלב – יש להן הרבה פחות תחליפים. וכן, אין ספק שזה מבאס שחביתה – שהיא חלק עיקרי מארוחת הבוקר/הערב הישראלית – הופכת ללא-אופציה. אז מזל שעופרי לימדה אותי להכין חביתת עדשים אדומות. היא כל כך טעימה, שגם בן זוגי כבר מעדיף אותה על פני החביתה הרגילה מהביצים.
חביתת עדשים / עופרי זוטא
- מחבת נון-סטיק טובה, ועדיפות לאחת קטנה (קוטר 20 ס"מ)
- 3 כפיות גדושות מאוד של קמח עדשים כתומות
- קורט אבקת אפייה (לא חובה, אבל נותן מעט אווריריות)
- מלח
- חצי כפית חרדל (גם לא חובה)
- מים בהדרגה (כ- 1/4 כוס)
*******
מערבבים את היבשים. מוסיפים את החרדל והמים ומערבבים היטב, עד לקבלת עיסה במרקם של טחינה מעט סמיכה (או בלילה של פנקייקס).
מחממים היטב מחבת טפלון קטנה.
מוסיפים מעט שמן זית.
אחרי שמוודאים שהמחבת חמה – שופכים את הבלילה למחבת ומפזרים במהירות את הבלילה בכל המחבת. מכסים במכסה. מטגנים על אש גבוהה כ- 2 דקות בערך, עד ש"החביתה" צלויה מספיק ומאפשרת להפוך אותה (בודקים בעדינות עם כף עץ שטוחה או מרית).
הופכים את "החביתה" מנמיכים את הלהבה ומטגנים עוד כדקה.
מגישים לצד ירקות טריים בליווי טחינה או ממרח אבוקדו.
טיפ: אפשר לנהוג בחביתת העדשים כמו בחביתה רגילה. אנחנו נוהגים לטגן בצל לפני הוספת הבלילה או להוסיף לה עשבי תיבול טריים / פטריות טריות / כל תוספת אחרת.
אז מה נשים רוצות? קציצות!
את התפריט לסדנה איפשרתי לעופרי לגבש בעצמה. ביקשתי שהמנות יהיו קלילות, לא מורכבות מדי להכנה, ומבוססות על חומרי גלם פשוטים שיש לי בדרך כלל במקרר או במקפיא. שמחתי מאוד שהמנות שעופרי בחרה להתחיל בהן היו קציצות ירק: קציצות אפונה ושקדים וקציצות כרובית ועדשים אדומות.
מיד לאחר הכנת קציצות האפונה (עניין של כמה דקות, בחיי!) הכנו את קציצות הכרובית והעדשים הכתומות. המתכונים להלן.
קציצות אפונה ושקדים / עופרי זוטא
- 500 גרם אפונה קפואה
- 1 בצל סגול קטן או חצי בצל סגול, קלוף וחתוך גס
- צרור בצל ירוק
- צרור פטרוזיליה
- 1 כוס שקדים או 3/4 כוס שקדים טחונים (אפשר שקדים טבעיים עם הקליפה, אפשר בלי הקליפה)
- 3 כפות טחינה
- 2 כפות שמן זית
- 4 כפות קמח עדשים / או כל קמח אחר
- כמון, מלח, פלפל
*******
מפשירים את האפונה הקפואה.
טוחנים את השקדים. במידה וקניתם שקדים טחונים, ממשיכים לסעיף הבא.
במעבד מזון טוחנים למחית חלקה את האפונה, הבצל ועשבי התיבול. מעבירים את התערובת לקערה, מוסיפים את שאר המצרכים ומערבבים היטב.
טועמים (איזה כיף שזה טבעוני! זה אפילו יכול להיות ממרח, רק בלי הקמח…) משנים תיבול במידת הצורך.
מחממים תנור ל 190 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה. מרטיבים את הידיים ויוצרים קציצות עגולות. מניחים את הקציצות על נייר האפייה ומשטחים אותן מעט עם האצבעות.
אופים כ-20 דקות. מוציאים, מצננים מעט ואוכלים או מאחסנים.
המתכון להכנת קציצות הכרובית והעדשים הכתומות מכאן.
הנה מה טופו מה נעים
מהכנת הקציצות עברנו להכנת תוספות טבעוניות, שיכולות להיות גם מנה עיקרית בפני עצמן. הראשונה שבהן היתה קוביות טופו מוקפצות עם ירקות.
קוביות טופו מוקפצות עם ירקות / עופרי זוטא
ממליצה בחום להתחיל בצליית הטופו ולהוציא לקערה. לצלות את הירקות על אותה מחבת רחבה ואז להוסיף את קוביות הטופו, הנוזלים והתיבול ולבשל עוד בישול קצר.
- גוש טופו בואקום – חתוך לקוביות
- מרינדה לטופו (ראו בהמשך)
- שמן זית (כ-3 כפות)
- כ-1/2 כוס מים או ציר ירקות (אפשר גם נוזלים ממרק ירקות, זה מעשיר את הטעמים מאוד)
- מלח
- 1 בצל קלוף וחתוך לרצועות אורכיות
- 2 גזרים קלופים וחתוכים למקלות
- 2 קישואים קטנים, חתוכים למקלות
- 5-6 פטריות שמפניון טריות, מנוגבות עם ניר סופג ופרוסות
- 1 קולורבי קלוף, חתוך לרבעים ולפרוסות
- 3-4 פרחי ברוקולי
*******
מחממים היטב מחבת נון סטיק/טפלון רחבה.
מוציאים את קוביות הטופו מהמרינדה, ולא שופכים את שאריות המרינדה. מניחים במחבת החמה ונותנים להן להצלות ולקבל צבע יפה. מטלטלים מעט את המחבת כדי שהטופו יצלה מכל הכיוונים.
מוציאים את הטופו לקערה.
מחממים שמן זית באותה המחבת. מתחילים בטיגון/הקפצת הירקות. אני מתחילה תמיד בבצל ובגזר. מערבבים קלות. מוסיפים את שאר הירקות בהדרגה, ונותנים להם להיצרב. שימו לב – המחבת צריכה להיות חמה מאוד. אם יש ווק, עוד יותר טוב!
כשהירקות צלויים ויפים, מחזירים את הטופו למחבת. מוסיפים את שאריות המרינדה ששמרנו מהשריית הטופו ומערבבים/מקפיצים.
מוסיפים ציר ירקות או מים, מכסים במכסה ומבשלים כ-3 דקות. מי שאוהב חלב קוקוס – זה הזמן להוסיף מעט ממנו לקבלת רוטב עשיר.
איך מכינים מרינדה לטופו?
שימו לב, הכמויות יכולות להשתנות בקלות אם אוהבים מתוק יותר, או פיקנטי יותר. הסוד הוא בעירבוב טוב ולא להתבייש לטעום. ממליצה להכין בכמות גדולה ולשמור בצנצנת במקרר. המרינדה מתאימה לקוביות טופו מוקפץ, לשניצל טופו ואפילו לירקות שרוצים לצלות בתנור.
- 1/4 כוס רוטב סויה (אני אוהבת קיקומן)
- 2 כפות סילאן טבעי
- מיץ מלימון טרי
- 1-2 שיני שום כתושות
- ג'ינג'ר טרי קצוץ דק על פומפיה או בעזרת סכין.
- אפשר להוסיף צ'ילי מתוק אם אוהבים.
טופו הוא מקור מעולה לחלבון מן הצומח, ולכן ביקשתי מעופרי ללמד אותי להכין מנה נוספת בעזרתו, משהו שיכול להתווסף לפחמימות (אורז, תפוחי אדמה) או לתבשילי ירקות (שעועית, אפונה וכד'). שניצלוני טופו היא אחת המנות הנטרפות אצלנו בבית מאז הסדנה, הרבה בזכות המרינדה המעולה שבה הם מושרים (ראו מתכון קודם).
שניצלוני טופו / עופרי זוטא
למרות שאני אוהבת להחמיא לחומרי גלם, ואני לגמרי מאוהבת בטופו ובאפשרויות איתו, חשוב לי להגיד שטופו הוא ספוג. כלומר – אין לו טעם ואי לכך הוא רוצה ויכול (!) לספוג טעמים. חריפים, מתקתקים, חמוצים, הכל!
אפשר לשמור במקרר עם המרינדה ל 24 שעות לפחות.
- גוש טופו בואקום – חתוך לפרוסות
- מרינדה לטופו (ראו מתכון קודם)
- פירורי לחם, שמן לטיגון
- 4 כפות גדושות של קמח לבן
- מלח, מים
*******
מערבבים את הקמח והמלח. מוסיפים מים בהדרגה ומערבבים היטב עד לקבלת עיסה במרקם של עיסת פנקייק.
בתבנית בינונית או כלי מלבני עם מכסה מסדרים את פרוסות הטופו ושופכים עליהן את המרינדה. אם זה כלי עם מכסה שאוטם היטב, ממליצה להפוך בעדינות וכך הטופו יתעטף כולו במרינדה. אם לא, אז כעבור כעשרים דקות הופכים את הפרוסות בעדינות.
מכינים את העבודה להכנת השניצלונים: הטופו המושרה, קערה עם הבלילה, קערה עם פירורי לחם וצלחת לשים את הטופו המצופה לפני הטיגון.
מוציאים את פרוסות הטופו מהמרינדה ומנערים קלות להסרת נוזלים עודפים. מעבירים לבלילת הקמח, ומשם לפירורי הלחם. דואגים שהטופו יהיה מצופה מכל הכיוונים. מניחים על צלחת/מגש נקיים. חוזרים על הפעולות עם כל הפרוסות.
מחממים היטב מחבת רחבה, ומוסיפים שמן לטיגון (אין צורך בשמן עמוק). מטגנים את פרוסות הטופו עד לקבלת צבע זהוב יפה, הופכים לטיגון כל הצדדים.
מוציאים ומניחים על צלחת עם נייר סופג.
אין מצב לנוח כל עוד אין קינוח
לא תאמינו כמה אוכל הספקנו להכין בשלוש השעות שארכה הסדנה. מלבד המנות הנ"ל, הכנו גם אורז מלא עם קוביות בטטה וגם חריימה טופו מדהים!
אבל מבחינתי, ארוחה בלי משהו מתוק בסופה – היא ארוחה לא שלמה. למעשה, גם כוס קפה בבוקר בלי משהו מתוק לצידה – לא באמת יורדת לי בגרון כמו שצריך. בקיצור, הבנתם – אני חולת מתוקים, וזה אולי הויתור שהיה לי הכי קשה לעשות בשבועות הראשונים של המעבר לטבעונות: מאפים (בגלל הביצים) קינוחים (בגלל הביצים והחלב) ומתוקים על כל צורותיהם בכלליות.
ביקשתי מעופרי ללמד אותי להכין עוגה ועוגיות טבעוניות, וכך זכיתי להכיר את תחליף הביצה המתוק והמעולה ביותר: רסק תפוחים. יחד הכנו עוגיות שוקולד צ'יפס ועוגת תפוחים, שאף אחד לא יאמין לכם שהם טבעוניים. נסו את זה בבית!
עוגיות שוקולד צ'יפס
המתכון לעוגיות מכאן.
אנחנו החלפנו את שני סוגי הסוכר ב- 3/4 כוס סוכר + 2 כפות סילאן, ואת השוקולד צ'יפס החלפנו ב-100 גרם שוקולד מריר (פרווה) קצוץ דק.
ממליצה בפה מלא (ליטרלי)
9 חודשים לאחר מכן, אני מרגישה שהמעבר לטבעונות היה מאוד נכון עבורי. מגוון תחליפי המוצרים מן החי בשוק עצום לעומת מה שציפיתי, וכמות המתכונים הזמינים ברשת – בהתאם. בכל זאת, אני חושבת שאחת הסיבות שהמעבר הזה היה מוצלח ואפילו קל יחסית, היתה שנערכתי אליו היטב. מיפיתי מראש את הגורמים שעשויים להכשיל אותי, ודאגתי לתת להם מענה מראש ולא בדיעבד.
אני ממליצה על הסדנה של עופרי לכל מי שרוצה להפוך את הבישול הטבעוני (או בישול בכלל) לנגיש וכיפי. תוכלו למצוא אצלה גם:
- אוכל ביתי מהסירים – פעם בשבוע, בימי שלישי, תוכלו לבחור מה לאכול מהיצע של כ-12 מנות. אוכל שמתאים לכל המשפחה. עושים הזמנה בוואטסאפ ובאים לקחת מרמת דוד.
*האוכל והסירים בפגרת קיץ וההזמנות יחודשו בספטמבר. - אוכל לאירועים קטנים – אוכל שמוכן במיוחד לארוע שלכם, על פי תפריט שמורכב פרטנית לכל ארוע ומשפחה. לכם נשאר רק לחמם ולהגיש.
- קייטרינג – לארועים עד 120 איש.
- סדנאות בישול – סדנאות פרטיות (הבונוס: יוצאים עם אוכל הביתה לשארית השבוע!) ובקרוב סדנאות של עד 8 משתתפים.
מיוחד לקוראי הבלוג: 5% הנחה בהזמנת סדנת בישול קבוצתית
ההנחה בתוקף עד 31.12.2017
פוסט מקסים! אהבתי במיוחד את המתכון המסקרן לחביתה (ואני ממש לא טבעונית ;-)) תודה שפתחתן לי את הראש 🙂
הולכת לנסות!
איזה כיף! ספרי איך יצא 🙂
רק מלקרוא את הפוסט אני מרגישה יותר בריאה יותר.?
מתכונים פשוטים שלפחות את חלקם אאמץ בחום, צילומים נהדרים וחשק עז לבשל עם עפרי.
תודה, טלי!
וואו סיוון!
קודם כל המון תודה. על פוסט שמחמם את הלב, ומפרגן כ"כ.
איזה כיף היה.
את כותבת נהדר, הפוסט עשיר, צבעוני ושמח, בתכל'ס כמו שאוכל צריך להיות.
עשית לי חשק לעוגיות האלו, באמת מזמן לא הכנתי 😉
בטוחה שהמטבח שלכם עשיר במאכלים ובעיקר בשמחה.
ושוב תודה רבה
תודה רבה אהובה! היה באמת ממש כיף 🙂