בערך אחת ליום או יומיים אני מקבלת טלפון מלקוחות פוטנציאליים, ששואלים אותי על שירות כזה או אחר של תכנון ו/או עיצוב פנים. במסגרת הבירור הראשוני שאני עושה על מנת להבין את היקף הפרוייקט, אני נוהגת לשאול: "מה התקציב שלכם?", ופעם אחר פעם, אני זוכה לתשובה: "אין לנו מושג", או במתכונתה המורחבת: "אין לנו מושג כמה זה אמור לעלות".
אז לטובת כל מי ששאל אותי, או ששואל את עצמו, אני אומרת מראש: הפוסט הזה לא יספק לכם את התשובה לשאלה "כמה זה אמור לעלות?". מטרתו להסביר למה, לדעתי, זו בכלל לא השאלה הנכונה שעליכם לשאול את עצמכם.
תוכנית אחת, המון דרכים ליישם אותה
"שיפוץ" הוא שם כללי לסוגים רבים של עבודות, ובמינון משתנה. למשל, תקציב של 150,000 ש"ח אפשר ליישם בשלושה שיפוצים שונים, שהחלק היחסי של כל עבודה בהם משתנה. בדירה אחת עיקר התקציב יושקע בתשתיות (חשמל, אינסטלציה, מיזוג אוויר) ובמעטפת (ריצוף, חיפוי קירות, תיקוני טיח, שפכטל וצבע). בדירה אחרת, שבה מצב התשתיות טוב, התקציב יושקע בחיפויי הקירות, בשדרוג מערך התאורה, בדלתות ובריהוט, ובדירה שלישית – בהחלפת המטבח וב"הלבשת הבית".
די בסיור אחד בחנות ריצוף וכלים סניטריים כדי להבין, שמנעד המחירים של ריצוף, קרמיקות, כיורים ואפילו אסלות, הוא עצום. בפועל, תכנית אחת של חדר רחצה יכולה להתבצע בתקציב של 20,000 ש"ח או בתקציב של 40,000 ש"ח, כתלות במפרט שייבחר.
גם לנושא התאורה השפעה ניכרת על עלות הפרוייקט. תוכנית התאורה יכולה להיות מינימליסטית, כפי שנהוג בדירות קבלן, או ברמת מורכבות גדולה יותר, החל מחלוקה לתאורה עיקרית ומשנית באותו איזור, ועד חלוקה למעגלים נפרדים של תאורת לילה ויום. גם גופי התאורה נבדלים זה מזה משמעותית בהיותם נמכרים ב'מחסני תאורה', 'איקאה', חנות בוטיק יוקרתית או מעצב שמציע מוצר ייחודי בהתאמה אישית. עלותם יכולה להתחיל ב-5000 ₪ ולהגיע לעשרות אלפי שקלים עבור אותו בית.
בדומה לכך, גם מטבחים מתוקצבים באופן שונה זה מזה בהתאם לבחירות הלקוחות (פורמייקה או פורניר, חיפוי זכוכית או צביעת אפוקסי), וכן על פי תוצרתם ('איקאה', 'הום-סנטר', חנויות יוקרתיות או עיצוב בהתאמה אישית ע"י נגר). מחירם יושפע גם ממספר המגירות ומגודלן, מרכיבי הפרזול הנדרשים ומרוחב היחידות.
לשאול "כמה זה אמור לעלות?" כשאין תוכנית עבודה ברורה – זה כמו להתקשר לפחח אחרי שדפקו לכם את האוטו, ולומר לו (מבלי שהוא רואה את הנזק): "התנגשו בי מאחורה ויש נזק לפגוש. כמה התיקון אמור לעלות?" (גילוי נאות: הכותבת נותנת דוגמאות אך ורק מנסיונה האישי והמביך).
יחד עם זאת, ניתן לקבל הערכה גסה של עלות למ"ר מבעל מקצוע. עלות שיפוץ "מקצה לקצה" (הריסת קירות, חלוקה מחדש, החלפת ההתשתיות ועיצוב מחודש) תוערך בכ- 4000 -5000 ₪ למ"ר (תלוי במיקום הנכס בארץ). לעומת זאת, עבודות שהן בעיקרן קוסמטיות – המכונות שיפוצים חלקיים או "הלבשת הבית" – ניתן לבצע גם בתקציבים נמוכים יותר. בדירה הזו ביצענו שיפוץ חלקי בתקציב של 1,000 ₪ למ"ר בלבד, בזכות הריסת קירות מינימלית, והתמקדות בעבודות גבס וב"הלבשת הבית". גם בדירה הזו התקציב היה 1,000 ש"ח למ"ר, לאחר שהחלפנו קרמיקה במטבח ועיצבנו את כל הבית מחדש. כך שבשיפוצים קטנים ובעבודות הלבשה, לרכיבי העבודה יש השלכה רבה יותר על גודל התקציב, מאשר לשטח הנכס.
המציאות עולה על כל דמיון
בין אם מדובר בסטיילינג בלבד ובין אם בתכנון הבית מחדש, הדרך הנכונה והאחראית לגשת לפרוייקט לא עוברת דרך השאלה "כמה זה אמור לעלות לי?", אלא דרך השאלה "כמה כסף יש לי?". כמה שזה אמור לעלות לא משנה את כמה שיש לכם להשקיע בכך, ולאור העובדה שעם החשק בא התיאבון, לא מומלץ שתתחילו את העבודה מבלי שתציבו לעצמכם מסגרת תקציבית לפרוייקט, שבה הקציתם סכום ייעודי לכל מטרה בתהליך הכללי.
עשו זאת כך:
1. הגדירו לעצמכם תקציב שבו אתם יכולים לעמוד. הקצו כ- 10% מהתקציב הכללי לשינויים שיידרשו תוך כדי תנועה, כיוון שהמצב בשטח תמיד עשוי לחשוף אילוצים בלתי צפויים. במצב זה, ייתכן שבכל זאת תעדיפו להשקיע מעבר למה שתכננתם תמורת תוצאה יפה ואיכותית יותר.
2. אמרו למעצבת שבחרתם מה התקציב שלכם, והיא תסביר לכם אם וכיצד ניתן לחלק את ה"עוגה". לכל מעצבת יש את המשנה שלה לגבי מה נחשב MUST ומה בגדר NICE TO HAVE. אם היא מספיק מנוסה, היא תכוון אתכם תכנונית ועיצובית, להשגת מקסימום השינויים בתקציב שהגדרתם. היכן שהתקציב לא יהיה ריאלי, היא תשקול עמכם את האפשרות להגדלתו, והיכן שאפשר לחסוך, היא תמצא פתרונות יצירתיים להקטנת העלות. אם עדין תרגישו שישנם דברים מהותיים עבורכם שלא ניתן לכלול בתקציב הזה – תוכלו לשקול את הגדלת התקציב על פי יכולתכם.
3. אומדן מדוייק לעלות הפרוייקט יתקבל רק לאחר גיבוש התוכנית הסופית והכנת כתב הכמויות. אני רואה בשלב הזה חלק קריטי בתהליך, ועוברת עם הקבלן על כל הסעיפים בכתב הכמויות על מנת שיעיר הערות ויאיר הארות משלו לפני תחילת העבודה. בשלב הזה, הלקוחות עדין יכולים לבצע שינויים בהתאם לתמחור הסופי, בין אם לקצץ פה ושם ובין אם להוסיף, והתוכניות יעודכנו בהתאם.
למה חשוב להגדיר את התקציב במדוייק, מראש?
לאחר שהמעצבת שלכם שמעה והבינה את רשימת הצרכים והרצונות שלכם, תפקידה הוא לתכנן עבורם תוכנית המיישמת אותה, תוך שקלול מה שאפשרי ומה שאינו אפשרי במסגרת התקציב שהגדרתם. בשל כך, חשוב שתגדירו את התקציב מראש, במדוייק ככל שאפשר.
לא פעם קורה, שאנשים מגדירים תקציב נמוך יחסית בתחילת הפרוייקט, ומביעים את כוונתם להיצמד אליו בצורה נחרצת, ומאוחר יותר, במהלך ביצוע העבודות, מחליטים להגדיל את התקציב ולכלול בשיפוץ רכיבים שלא תוכננו מראש. לכאורה, נשמע מצויין, נכון? נשמע שזה נותן לי, כמעצבת, חופש פעולה רב יותר. זה נכון כשמדובר בהלבשת הבית או בשדרוג קוסמטי. אבל כשהרכיבים הנוספים מצריכים תכנון מראש, שינויים כאלה הם מאוד בעייתיים, הן מבחינת סדר העבודה (לכל סוג עבודה בפרוייקט יש טיימינג מדוייק ברצף הכללי) והן מבחינת "תפירת" השינויים זה לזה (תכנון מפגשים של חומרים, התחשבות בהשפעתו של אלמנט אחד על אלמנטים סמוכים וכו'). באופן כללי, ככל שהתוכנית תהיה ודאית וסגורה מראש, כך השיפוץ יתנהל בצורה איכותית ומהירה יותר, והתוצאה בהתאם.
מתי כן כדאי לחרוג מהתקציב?
שיפוץ שמתחיל במטרה מסויימת, לעיתים רבות נוטה לזלוג (או שמא עליי לומר: לשטוף כמו צונאמי) לעבודות שלא היו מתוכננות להיכלל בו. "אם אני כבר מחליפה אמבטיה, אז אני לא אחליף 'על הדרך' גם מטבח, סלון וחדר שינה באותה נשימה?" אז לא, או לפחות לא תמיד. בהחלט יש דברים שכדאי ורצוי לטפל בהם אם כבר נכנסים לשיפוץ. אלמנטים ישנים או מיושנים בולטים הרבה יותר לעין לאחר השיפוץ, כיוון שהמראה החדש מדגיש ומעצים את חוסר ההתאמה שלהם. במקרה זה כדאי לעשות מאמץ, ולהשקיע בשדרוג/החלפת האלמנט שעשוי לפגוע בשפה העיצובית החדשה שיצרנו. כמו כן, בשיפוצים בבתים ישנים, כדאי להשקיע בהחלפת התשתיות בחדשות, שכן חבל להשקיע עשרות אלפי שקלים בחיפוי פרקט, בצבע ובחדר רחצה נוצץ, כשהתשתית שמתחתיו מחלידה וסופה קרב.
אבל, זה לא בהכרח אומר שאם כבר נכנסים לשיפוץ – הוא צריך לכלול החלפה של כל הבית למעט הדיירים והכלב. אם התקציב שלכם מוגבל, כדאי שתשקיעו את כספכם במה שיש לו את הפוטנציאל ליצור את השינוי הרב ביותר. אם חדר השינה בסה"כ נאה בעיניכם, אולי עדיף להשקיע יותר בחלל הציבורי, ולהחליף את חדר השינה כשיעמוד לרשותכם סכום נוסף. אם מצבם של ארונות המטבח טוב, תוכלו להסתפק בצביעתם במקום להחליפם. ישנן המון אפשרויות ביניים שמהוות פתרון טוב, ושומרות אתכם במסגרת התקציב. למשל, הסתרת החלונות הישנים בוילונות מהממים, או שדרוג חדר השינה בעזרת טפט, טקסטיל, גב מיטה מרופד וצבע.
חריגות מהתקציב נובעות גם מהתנהלות רגשית. זה בולט כשמשווים בין שיפוצים לצורך השקעה לבין אלה שיפוצים לצורך מגורים. מי שמשפץ לצורך השקעה, בדרך כלל יותר החלטי לגבי היקף השיפוץ. ההחלטה מה יכלל בו לא נגזרת במקרה זה מחלום על מטבח כפרי עם חלונות צרפתיים או על סלון עם חלל כפול וקורות עץ בתקרה. היא נגזרת מהתקציב שהוגדר לשיפוץ במחשבה על תמורתו לערך הנכס (מוזמנים לקרוא על זה עוד בבלוג של טלי שטרנליכט). מצד אחד, כל החלטה נראית הרבה פחות גורלית כשלא אתה הדייר שיגור בבית. מצד שני, יש לזכור, שבאמת לא כל ההחלטות גורליות, ולעיתים כדאי לקחת "צעד אחד אחורה" ולהסתכל על התמונה הגדולה. כשאני בניתי את ביתי שלי, הרגשתי שקשה לי מאוד להתפשר על דברים שתמיד רציתי, אך כשהבנתי שהתקציב לא יאפשר לי את כולם, החלטתי להיצמד למה שיהיה בעייתי להטמיע בשלב מאוחר יותר. ואכן, על אף שמאוד הייתי רוצה שכל לקוחותיי ישדרגו כל פינה בביתם עוד בזמן השיפוץ, לא תמיד התקציב מאפשר זאת, ולעיתים קרובות אני ממליצה להם להשאיר פריטים מסויימים לרכישה מאוחרת יותר, ובתנאי שהדבר לא פוגע בצורה ניכרת בתוצאה הסופית שלשמה הם שיפצו.
חשבון, בבקשה
לסיכום, בבואכם לשדרג/ לשפץ /לעצב את ביתכם, ולפני שאתם נפגשים עם מעצב/ת או קבלן שיפוצים, הגדירו תקציב ריאלי לפרוייקט. לאחר מכן, פרשו בפני המעצב/ת שבחרתם את רשימת השינויים שברצונכם לכלול בשיפוץ. יחד איתה, גבשו תוכנית מפורטת והיצמדו אליה. זכרו, יש יותר מאפשרות אחת ליצור שינוי בתקציב שהגדרתם. בשביל זה לקחתם מעצבת!
בהצלחה!