משפחה דתית, שגרה בדירה בשכירות מספר שנים, החליטה לרכוש אותה ולהתאים אותה לצרכיה. מטרת השיפוץ היתה כפולה: לתכנן עבור המשפחה בית אשר יתאים לאורחות חייה, ולהתאים את התכנון להיותה של הדירה בקומת קרקע, עם שטח גינה ששייך לה בטאבו ולא היה מנוצל כלל. משמעות הדבר היתה לחלק את הדירה ממש מחדש ולהפוך את כיווני חלליה. כשהדיירים הבינו את ההשלכות הכלכליות של התכנון – הוחלט שמרבית הסכום יוקדש לשינוי התכנוני ולעבודות פנים חיוניות, ואילו כל העיצוב יתבסס על הריהוט והחפצים הקיימים. התוצאה לפניכם.
מספר נפשות בבית: 4, זוג הורים ושני ילדים: בן (4) ובת (שנתיים).
מיקום: שכונת 'נווה שאנן', חיפה
שטח הדירה: 92 מ"ר
תקציב: כ-400,000 ש"ח כולל הכל
צילום: טל ניסים
*******
לדיירים היו משאלות לב רבות לגבי ביתם בתצורתו החדשה, אבל העיקרית שבהן היתה לשנות את כל החלוקה הפנימית באופן שיאפשר לנצל את שטח הגינה ולצאת מהסלון למשטח "דק" עם פרגולה. משמעות הדבר היתה העתקה מוחלטת של כל הפונקציות בדירה ממקומן המקומי למקום חדש, שכן במצב הראשוני היציאה החוצה לגינה היתה דווקא מאיזור החדרים הפרטיים (ראו תוכנית לעיל). נוסף על היפוך הדירה באופן שיתאם את תוואי השטח החיצוני, ביקשו הדיירים להגדיל בתכנון החדש את המטבח ולהוסיף עוד חדר רחצה לחדר ההורים.
תהליך התכנון היה ארוך ומדוייק, ונעשה בשיתוף פעולה הדוק עם קונסטרוקטור, שליווה את הסרתם של חלק מקירות התמך ואת תכנון הקורות שמחליפות אותם. התכנון החדש מנצל כל ס"מ בדירה בצורה מקסימלית, ומותאם בצורה הדוקה למשאלות ליבם של הדיירים ולצרכיהם הספציפיים. השיפוץ כלל הסרה של כל מחיצות הפנים בדירה וחלוקתה מחדש. עמודי תמך שלא ניתן היה להסיר – טושטשו במבני גבס באופן שמאפשר להם להשתלב במעטפת ובתוכנית העמדת הריהוט.
כל הבתים באיזור זה הם מבנים לשימור, ולכן שינוי חזיתות המבנה לא היו בבחינת אופציה. עובדה זו היוותה מגבלה נוספת על תהליך התכנון, שחייבה היצמדות לחזיתות הקיימות ופתרונות יצירתיים במקומות שבהם השינוי הכרחי.
מבחינה עיצובית, ביקשו הדיירים לשמור על קווים נקיים ופשוטים, ועל מעטפת נייטרלית עם נגיעות של צבע.
התקציב
מאחר שהיה ידוע כי מרביתו תוקדש לעבודות קונסטרוקציה ומעטפת – התקציב הוגדר בצורה ברורה מן ההתחלה, ועל מנת להתכנס אליו ללא חריגות (ככל האפשר) הוחלט שהריהוט הקיים יישאר ולא יוחלף בשלב זה.
התקציב כלל את: העבודה הקבלנית (עבודות הריסה ובינוי, עבודות קונסטרוקציה, החלפת תשתיות האינסטלציה והחשמל במלואן ויצירת נקודות חשמל ומים חדשות, פירוק כל הריצוף הקיים, ריצוף וחיפוי מחדש של כל הדירה, יציקת בטון לחניה ולשביל גישה, עבודות גבס וצבע), חיפויים וכלים סניטריים, מטבח חדש, עבודות אלומיניום, פינוי שיחים ומסלעות בגינה וגינון מחדש, הקמת מבנה ה-Deck והפרגולה שמעליו, עבודות נגרות (ארונות אחסון בכניסה, שידה לכלי קודש בפינת האוכל, ארון בחדר האורחים, שידת איפור בחדר השינה), רכישת מוצרי חשמל חדשים למטבח, מזגנים, גופי תאורה וארונות בגדים לחדרי השינה.
שטחי החוץ
כאמור, המניע הגדול ביותר לתכנון היה ליצור קשר פיזי בין האיזור הציבורי בדירה לשטחי החוץ שלה. כחלק מן השינוי, פונו הגינה הקדמית והאחורית משיחי פרא וממסלעות שהיו בהן, ופורק משטח מרוצף שהיווה את הכניסה האחורית לדירה. בכניסה לשטח המגרש של הבנין נוצקה חנייה מבטון, ובהמשך לה שביל בטון המוביל לבית. משני עברי השביל נעשתה עבודת גינון, ותאורה שוקעה באדמה לאורך השביל. בקצה השביל, במקום המשטח המרוצף המקורי, הוקם מבנה Deck מדורג, אשר עולה ממפלס הגינה למפלס הדירה. שטחו התחתון של מבנה ה- Deck משמש לאחסון של אופניים וכלי גינה (הגישה מצד הגינה האחורית). מעל ה-Deck פרגולה שנצבעה בכחול-ים, בהתאם לגוון דלת הכניסה.
משטח ה-Deck משמש בעיקר לאירוח, ובו פינת גריל-גז עם כיור קטן צמוד. בקצהו השני ירידה לגינה האחורית, המשמשת בעיקר למשחק עבור הילדים.
מבואת הכניסה
בתכנון המקורי, הכניסה הראשית לדירה היתה מתוך חדר המדרגות של הבנין, ואילו כעת עברה הכניסה לצידה השני של הדירה. מימין לכניסה, בגבו של קיר הארונות הגבוהים במטבח, ארונות אחסון עבור מעילים, נעליים ותיקים, שבאחד מהם נמצא גם לוח החשמל.
מעל דלת הכניסה ציון לזכר חורבן בית המקדש: ריבוע שגודלו אמה על אמה שאינו מטוייח או מסוייד, ועליו המילים "אם אשכחך ירושלים תשכח ימיני".
המטבח
אחת הדרישות מצד הלקוחות היתה מטבח גדול יותר, עם שטח אחסון רב יותר ביחס למטבח המקורי. הצורך להפריד בין כלים חלביים ובשריים, יחד עם הצורך לאחסן פלטת שבת, מיחם וכלי אירוח רבים, הוליד את הדרישה לתכנן מקום ספציפי מראש לכל כלי המטבח.
תכנון המטבח, לרבות חלוקה פנימית, נעשה על ידינו ובוצע ע"י מחלקת המטבחים של 'הום סנטר'. המטבח עשוי פורמייקה בצבע תכלת, ומשולבות בו יחידות פתוחות מעץ אלון. לצד המטבח דלפק קטן ל-2-3 סועדים, לארוחות יומיומיות, בעיקר של האם עם הילדים.
בשל הנוכחות הרבה של ארונות המטבח התכולים – ביקשו הלקוחות לשמור על רקע בהיר ומתון יותר, ולכן נבחרה קרמיקה לבנה עם ריקועים עדינים.
כל האלומיניום בבית הוחלף, ונבחר עבורו גוון כחול כהה, בדומה לזה של דלת הכניסה.
בשל העברת האיזור הציבורי (סלון, מטבח ופינת אוכל) לצד הצפוני של המגרש, כשלמעשה רק משני כיוונים חודרת תאורה טבעית – תוכננו נקודות רבות לתאורה שוטפת ולתאורה ממוקדת ברחבי הבית.
התכנון התבסס על פינת האוכל הקיימת, עם התחשבות במצבה הפתוח, שכן הדיירים מרבים לארח בשבת. יחד עם זאת, היה להם חשוב שלא ניתן יהיה לראות את "הבלגן בכיור" בעת ישיבה לארוחה חגיגית, ולכן נתחם המטבח בקיר שמשמש גם להסתרת פח האשפה (הדיירים העדיפו פח חיצוני ולא מתחת לכיור).
בסמוך לפינת האוכל תוכננה בנגרות שידה צרה לאחסון מפות וכלי קודש, שעליה גם נמצאים נרות השבת.
הסלון
הסלון בתכנון החדש ממוקם היכן שבעבר היה חדר הילדים. דלת העץ הישנה הוחלפה בדלת הזזה שדרכה יוצאים מהסלון אל ה"דק" החיצוני. הריהוט, כאמור, נותר כשהיה.
הקיר שעליו תלויה הטלויזיה הונמך מעבר לקו עמוד התמך, בכדי ליצור קשר עין בין הנכנסים לבין היושבים בסלון, וליצור תחושת מרחב גדולה יותר.
בחלקו הפנימי של הסלון ספריה גדולה לספרי קודש ושולחן יצירה קטן עבור הילדים.
חדר האורחים
במקום בו היו חדר הרחצה ושירותי האורחים במקור – תוכנן חדר האורחים. בשל המבנה האורכי של הבית, לא ניתן היה להצמיד את חדר האורחים לשאר חדרי השינה, אלא אם חדר זה היה ללא חלון. מתוך מחשבה על כך שחדר האורחים עשוי בעתיד לשמש את אחד הילדים – הויתור על חלון לא היה אופציה, והוחלט שחדר זה יהיה מנותק משאר חדרי השינה בבית. על מנת שהכניסה לחדר לא תהיה ממש בחזית הכניסה לבית או צמודה לפינת האוכל – היא הוזזה פנימה וכך הפכה לפרטית יותר.
בחדר האורחים מיטה נפתחת, שולחן כתיבה וארון שתוכנן בנגרות לנישה הקיימת, ובו מצעים, מגבות, מגהץ וקרש גיהוץ.
חדר הרחצה הראשי
חדר הרחצה הראשי נמצא במה שהיה קודם לכן חדר השינה של ההורים. משום כך, היה צורך לייצר עבורו תשתית חדשה לביוב.
העיצוב של החדר הזה היה כמעט ידוע מראש, כיוון שאריחי הפסיפס הצבעוניים היו אחת מתמונות ההשראה שאיתן הגיעו בני הזוג. האריחים הללו, שאותם כינינו בשם "פסיפס סוכריות", שולבו בחזית קירון הניאגרה הסמויה ובחזית האמבטיה כפסי דקור. כל שאר החדר חופה באריחים לבנים חלקים.
מאחורי דלת הכניסה לחדר הרחצה נישה עבור מכונת כביסה ומייבש כביסה. על מנת שיהיה לצינור האוורור של המייבש פתח החוצה – בוצעה בחדר הנמכת תקרה, שבה עוברת צנרת האוורור ויוצאת לפתח חיצוני.
ארון הכיור נרכש באיקאה והמראה שמעליו שוקעה בקו אפס עם הקרמיקה, בזכות פרישות קרמיקה מדוייקות ומוקפדות.
הרצפה מאריחי פורצלן "מעוננים" בגוון אפור, והקירות שמעל גובה הקרמיקה נצבעו בגוון ירוק שנדגם מתוך אריחי הפסיפס.
החזית הדרומית
שני חדרי השינה שבדרום הדירה הצריכו את הטיפול המשמעותי ביותר לצורך יישום התכנון החדש.
בשל המגבלה על שינוי החזית של הבניין, בהיותו בניין לשימור, לא ניתן היה לשנות את החזית החיצונית למידות הפתחים החדשים. בכדי להתגבר על המכשול הזה, פורקו בזהירות הסורגים והתריסים המקוריים בחזית זו, נבנו קירות פנימיים שבהם הפתחים החדשים במידותיהם המעודכנות, הקירות טוייחו ונאטמו מבחוץ, התריסים הישנים הוחזרו למקומם ונעשו בהם פתחים במידות החלונות החדשים. באופן זה, מבחוץ נראית החזית בדיוק כבעבר, אבל מבפנים הקירות מותאמים בצורה מושלמת לתכנון החדש.
מגבלה נוספת שהיה צורך להתמודד איתה בחדרים הללו היתה העמודים התומכים בקורות, אשר החליפו את קירות התמך שהוסרו. הדרך להתמודד עם העמודים הללו היתה יצירה של מבני גבס למידוף מסביבם, שכנגדם הוצמדו המיטות.
חדר ההורים
תכנון החדר נעשה בצורה מדוייקת תוך ניצול אופטימלי של החלל. על מנת למקסם את מקומות האחסון – פוצל אחסון הבגדים לארון תליה וארון קיפולים, ובשל מגבלת המקום – שניהם תוכננו להיות ארונות הזזה (נרכשו באיקאה).
המיטה הקיימת הוצמדה, כאמור, למבנה גבס עם מידוף צידי ועליון, שבו משתלב עמוד הקונסטרוקציה. בכניסה לחדר מוקמה פינת איפור קטנה. ממול נמצאת דלת הכניסה לחדר הרחצה של ההורים, העשויה מזכוכית 'חלבית'.
לבקשת הדיירים, תוכנן בחדר מקלחון מרווח. גם פה, נבחרו אריחי דקור מאויירים אשר שולבו באריחים לבנים חלקים, והקירות שמעל לגובה החיפוי נצבעו בגוון שנדגם מתוך הדקור.
בשל כך שכל החזית המזרחית של הדירה הינה ללא פתחים – חדר זה נותר ללא חלון לאיוורור. מתוך כלל הסקיצות שנבחנו, העדיפו הלקוחות שחדר הרחצה יהיה ללא חלון ולא אחד מחדרי השינה. משום כך, הונמכה התקרה בו, וצינורות אוורור לוונטה עוברים מעליה, חוצים את המסדרון (שגם תקרתו הונמכה) ויוצאים החוצה דרך חדר הרחצה הראשי.
בסמוך לאסלה תוכננה נישה עבור ארון שירות בנגרות, אשר מטעמים כלכליים לא בוצע בשלב זה.
חדר הילדים
הדיירים ביקשו להלין את שני ילדיהם בחדר אחד, ולכן התכנון כלל חדר ילדים מרווח יחסית. גם בחדר זה טושטשו עמודי הקונסטרוקציה ע"י מבני גבס, שבהם נישות לספרים וצעצועים.
לסיכום
רוב האנשים שבוחנים תוצאה של שיפוץ בתמונות, שופטים אותו על פי המראה הסופי והסטיילינג. אבל שיפוץ מוצלח לא נמדד רק בסגנון ובשפה העיצובית. לעיתים תכופות הוא נמדד דווקא בתכנון טוב שתואם את צרכי הלקוחות ואת אורחות חייהם. ברגע שהבית מתוכנן בצורה נכונה ועונה על צרכי הדיירים – העיצוב הוא הבונוס. הפרוייקט הזה מוכיח שגם ללא החלפת ריהוט ותחת מגבלות תקציב – ניתן לקבל תוצאה שעונה על כל הדרישות ומשאלות הלב של הלקוחות. מאז שהפרוייקט הזה הסתיים קיבלתי מהלקוחות המון הודעות מרגשות על השינוי שחל בחייהם ובתחושתם מאז שחזרו לביתם המחודש, וגם כמה תמונות של ארועים חברתיים ברחבת ה-Deck יחד עם המילים "תודה שהגשמת לנו חלום!"
וכך זה נראה לפני השיפוץ:
******
רשימת ספקים:
מבנה Deck ופרגולה – רן שרעבי ועמיחי דיטור
ריצוף כללי, חיפוי חדרי רחצה, כלים סניטריים, אריחי מטבח – רצף
מטבח – הום סנטר
דלתות פנים – דלתות חמדיה
נגרות – נגריית ארמלי
גופי תאורה – קרן אור תאורה
ארונות כיור וארונות בגדים – איקאה
תגובות
2 תגובות
השארת תגובה
איזה רענון מקסים ! המטבח נראה ממש פונקציונלי ויפה, היציאה לגינה משגעת . גם החדרים . מאד יפה
תודה רבה ירדנה!